13 Aralık 2016 Salı

günlük süt

Kısa bir süre önce, günlük süt  almanın tek yolu yakın köylerden birinden tanıdığınız bir köylülün size taze süt getirmesiydi..
Sütünüzün kapınıza gelmesi yeterliydi seçme şansınız pek yoktu, süt ne kadar sağlıklı, hangi koşullarda size ulaştı değerlendirme şansınız yoktu.
Kısa zaman öncesine kadar ülkemizde tüketilen sütlerin yüzde 89'u, erken saatlerde kapınızın önündeki cam şişe ve bakır kazanlarla geldi. Ancak yaygın soğutma sistemleri ve genişleyen süpermarketler, sütçülerin birinci sınıf bir hizmet haline geldiğini gösteriyor.
Birçok sütçüden daha ucuz ama bir süpermarketten daha pahalı.
Geçen yıl, Aldi ve Lidl'e müthiş bir müşteri kaybı yaşandı ve büyük süpermarketler bir fiyat savaşı başlattı. Ekmek, havuç, salatalık ve süt de dahil olmak üzere bir dizi zımbanın fiyatını düşürdüler. Tesco, Waitrose ve Sainsbury'nin de aralarında bulunduğu süpermarketlerin birçoğu, 1.39 pound'u şarj etmekten, dört pinter için 1 pound şarjına geçti; sadece 25 p bir pint eşdeğeri. Ardından geçen hafta Asda fiyatı Aldi ve Lidl ile eşleşecek şekilde 22 l / 4p eşdeğeri 89p'ye kadar düşürdü.
Bu, en ucuz süt 30 yılı aşkın süredir. Bazıları sudan daha ucuz olduğunu iddia ediyor, ancak pahalı markalı su demekse bu kesinlikle doğru.
Her iki durumda da, Bay Fowler'ın müşterileri şimdi hizmetinde büyük bir fiyata ödeme yapıyor. Ve onun için yapabileceği çok şey yok. Sütünü, £ 1 a litre ya da 57 pa bir pintin üzerinde olan büyük işlemcilerden biri olan Muller Wiseman'dan satın alıyor (tam fiyatı hakkında kafayı yansıtıyor). Fiyat konusunda rekabet edebilmesinin hiçbir yolu yoktur. Geçen yıl müşterilerinin yüzde 5,5'ini kaybetti. Silkmenler, bir bütün olarak daha fazla kaybetti. Şimdi, evde süt sarhoş sadece yüzde 3 yüzde sütçü, yüzyılın başında yüzde 27 aşağı nezaket geliyor.
Şu anki düşüş oranında, sütçü lamplighters ve telefon santrali operatörleri yoluna gidecek.
Büyük süpermarketleri suçlamak kolaydır ve sütleri, alışveriş yapanların dikkatini çekmek için kesim fiyatlı bir emtia olarak kullanması kesinlikle süt türüne zarar verir. Fakat kriz bundan daha karmaşıktır ve fiyat düşüşünün nedeni şaşırtıcı derecede küreseltir. Yeni başlayanlar için bazı süpermarketler tedarikçileri için korunan sözleşmeler hazırladı. Bunların hepsi biraz farklı çalışıyor, ancak örneğin Tesco söz konusu olduğunda süpermarket, çiftçilere üretim maliyeti ile artı bir miktar para ödeniyor. Sainsbury'nin, Waitrose, Marks & Sp
Ve bir dereceye kadar Asda'ya tedarikçilerini bu şekilde ödeyin. Şu ana kadar babaerkil. Ancak bazı durumlarda sözleşme sadece süt, peynir, tereyağı ve toz sütüyle değil, şişelenmiş sütün içine giren suları içeriyor.
Sütçüler, 1957'de Chigwell'deki evinin yakınında yaptığı turları yapıyor (Getty) Çiftçileri temsil eden DairyCo, yaklaşık 19 kişi başına İngiltere'de üretilen sütün yüzü "korunan sözleşme" biçimindedir. Bu, piyasa dalgalanmalarından etkilenen her ay üretilen 1.2 milyar litre sütün yüzde 81'ini terk ediyor. Ve son aylarda çılgınca dalgalandı - aşağıya. Sütü tedavi eden, şişeyi şişiren ve dağıtan önde gelen işlemciler çiftçilere ödediği bedeli ciddi şekilde düşürdü. Dairy Crest şimdi çiftçilere 24,6 p bir litre süt için para öder, First Milk, çiftçilerin bir kooperatifi sadece 20,1 p tutarında ödeme yapar. Daha da kötüsü, Pazartesi İlk Sütü'nde çiftçilere nakit akışı sağlamak ve işletmeyi korumak için iki hafta beklemek zorunda kalacaklarını söyledi. Bu "çiftlik evi fiyatlarını" perspektif içine koymak için DairyCo, İngiltere'de üretim 30p ila 32p arasındadır. Bu, birçok çiftçinin ciddi paralar kaybettiğini göstermektedir. Peki, işlemciler, arabulucular suçlanıyor mu?

Dairy Crest'in süt işini boşaltma sürecinde (markalı peynir ve tereyağı işine odaklanmak için) herhangi bir para kazanamayacağını söyleyerek, bunun da basit bir açıklama olduğunu öne sürüyor.Judith Bryans, Çiftçileri, işlemcileri ve süt üreticilerini temsil eden Dairy UK'in CEO'su "Süt endüstrisinde aşırı küresel dalgalanma yaşıyoruz" dedi. Evet, İngiliz çiftliklerinde üretilen sütlerin yüzde 85'i bu ülkede kalıyor. Ancak, dünyanın en büyük iki işlemcisi olan Muller Wiseman ve Arla, dünyanın dört bir yanından gelen büyük Avrupa şirketlerinin bir parçası. Avrupa, Malezya Havayolları uçağının Ukrayna üzerinden inmesini takiben Rusya'ya ihraç etmek isteyen günlük süt firmalarına bir ihracat yasağı getirdi. Bu, bir miktar Avrupa sütü yarattı. Çinli süt ürünleri için bir zevk geliştirdi ve bir dizi gıda arz endişesini takiben 2013'te büyük miktarlarda süt tozu satın aldı. Şu anda bir stokta oturuyorlar ve şimdilik Avrupalı ​​sutlara pek ihtiyaç duymuyorlar ve satın almayı bırakıyorlar.

Britanyalı hava da bir faktör. "Çim biçme büyümesi geçen sene İngiltere'de çok iyi" diyor 68 yaşındaki Peter Holmes, Leicestershire'de 300 kişilik bir sürü sürü yetiştiren bir çiftçi. "Bu, daha yüksek üretim seviyelerine yol açtı. Peki, elinizde ne var? Arz talebi aştığında fiyatlar düşer. Bu kaçınılmaz "dedi. Ulusal Çiftçiler Birliği, İngiltere'nin süt çiftçilerinin yarısının son on yılda istifa ettiğini üzmekten haklı. Ancak inek sayısı oldukça sabit kaldı ve İngiltere'de süt üretimi geçen yıl yüzde 8 oranında arttı. Süt içenlerinin sayısı değil. Holmes, giderek daha geniş sürülerle İngiltere'de kalan süt çiftçilerinin çoğunun oldukça etkili operasyonlar olduğunu belirtiyor. Onları aynı sayıda inekten daha fazla süt üretmek için onlara zorla itmek karşı üretken olurdu. Bay Fowler, nerede daha fazla kilo alamayacağını veya daha fazla saat çalışamayacağını savunuyor? "Premium fiyatlarla satıyorsanız, en iyi hizmeti sunmak zorundayım.

Benim görüşüm. Bu, en uygun kişinin hayatta kalması. "Müşterilerinin azı, büyük olasılıkla, tatilde olduklarında kedilerini beslediği ve dolaşan bir gece mahalle seyretmesi olarak ikiye katlandığı gerçeğinden ötürü büyük bir beğenisine kızdı. Vic Hanby, geçenlerde emekli mühendislik 20 yıl önce Thrussington'a taşınan profesör, "Bir sütçü adam, postacı - bunun gibi bir bölgede yaşamanın bir parçası. Hoby'de yaşayan 80 yaşındaki Ivy Woodford, "Ben burada büyüdüm ve çiftçim biz çocukken günde iki kez bize teslim oldu. Kapıya teslim etmeyi seviyorum. Düşünmek için bir şey daha değil. "Endişe, yeni nesil emeklilerin güvenemeyeceği bir sütçü olmaz. "Olumlu olmaya çalışıyorum, ancak gerçekçi olmalıyım," dedi Fowler. '' Her şey düzelmedikçe, emeklilik döneminde kendim yapmayı göremiyorum. '

Hiç yorum yok: