16 Ekim 2007 Salı

Ağaç Beyaz Kelebeği


Ağaç beyaz kelebeği (Aporia crataegi), kanatlarındaki siyah damarlardan kolayca tanınan bir Avrupa türüdür. Pisboğaz tırtılı meyve bahçelerinde büyük zarara yol açabilir. Bu kelebeğin, pupalık zamanında biriktirdiği idrarını kan kırmızısı renginde damlalar halinde boşaltmak özelliği vardır. Ağaçların üzerindeki pupalardan aynı zamanda kelebekler çıkıp da bunların hepsi idrarlarını aynı zamanda boşaltınca, kırmızı damlalar yaprakları ve dalları kaplar, hatta yere akarak kan yağmuru hissini uyandırırlar.
Amerikan Beyaz Kelebeği İç ve Dış Karantinaya tabii bir zararlıdır. 11-15 mm boyunda beyaz renkli, bazılarının üstünde siyah noktacıklar bulunan bir kelebektir. Dişi kelebekler yumurtalarını 300-400 ‘ lü guruplar halinde yaprakların altına bırakır , bir sıvı ile birbirine ve yaprağa yapıştırır.Yumurta kümeleri yeşilimsi beyaz görünümleriyle kolayca farkedilir. Larvalar ortalama 2,5- 3,5 cm boyuta erişir.Kışı pupa halinde geçirirler;Yılda 2-3 döl verirler.

Kışlayan pupalardan meydana gelen kelebek uçuşu Mayıs ayının ilk haftası ile üçüncü haftasında , İkinci döle ait kelebek çıkışları ise temmuzun üçüncü haftası ile ağustos başlarına rastlamaktadır.Yumurtadan çıkan tırtıllar başta Dut, Ihlamur , Akçaağaç, Fındık Olmak üzere Elma , Kiraz ve benzeri 200’ün üzerinde Meyve , Orman Ağaçları ve Süs bitkilerinin yapraklarını tamamen yemek suretiyle çok büyük zararlar meydana getirmektedirler.

Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısına karşı mücadele yapılmadığı takdirde yaprakları haşere tarafından yenen bitkiler verimden düşer ve bitkinin zamanla kurumasına neden olabilir.

Hiç yorum yok: