17 Ekim 2007 Çarşamba

Ağaç Kurbağası


Kara kurbağası adı, bufo ailesine giren bir sürü yakın akraba kuyruksuz amfibyum'a verilir. Kara kurbağaları suda üremekle beraber, vakitlerinin en büyük kısmını alışık oldukları sudan belki kilometrelerce uzaktaki kara köşelerinde geçirirler. Derileri çoğu zaman sert ve pürüzlüdür. Bu deri nemli olmakla beraber, mukus'un yayılmasıyle kaygan hale girmemiştir.
Fakat sudan pek ender olarak uzaklaşan başka kuyruksuz amfibyum'lar da vardır. Bunlar dere ve ırmak 'boylarında, gölcüklerin, bataklıkların içinde dolaşıp dururlar. Bunların derileri genel olarak yumuşaktır, iyice mukus'a bulanmıştır ve ele ıslak gelir. Kurbağa veya asıl kurbağa adiyle tanıman bu hayvanlar, Rana ailesinin üyesidirler.
Bufo ile Rana grup adlan, belirli basa kara kurbağaları ve kurbağalar için kullanılmakla beraber, daha yaygın kara kurbağası ve kurbağa adları çok kere rastgele kullanılmaktadır. Meselâ, çok kere ağaçların üzerinde yaşayan Hyla grubu üyelerine kâh ağaç kurbağaları kâh ağaç kara kurbağaları denilmektedir. Birleşik Amerika'nın güney doğu bölgesinin yerin altında yuva yapan bazı sivri burunlu türlerine de ya darağızlı kurbağa ya da darağızlı kara kurbağası denilir. Fakat bütün kuyruksuz amfibyumlar toplu olarak ele alındıkları vakit kurbağa dırlar.

Hiç yorum yok: