15 Ekim 2007 Pazartesi

Afrika Kobrası

Afrika’nın Kap bölgesinde bulunan sarı kobra (Naja nivea) tükürmeyen kobralardandır. Bu nispeten ufak tür, grubun öbür üyelerinden daha ilkel yapılıdır.
Afrika yağmur ormanlarında yaşayan kara dudaklı kobra (Naja melanoleuca) 240 santimi bulan uzunluğuyle iri türlerden biridir. Aynı ormanlık bölgeler, her ikisi de çoğunlukla ağaçcıl olan başka iki kobranın: Pseudohaje goldi ile Pseudohaje nigara nın yurdudur. Afrika kobraları da Asyalı akrabaları gibi daha sok küçük hayvanlarlaNaja nivea kara kobra
beslenir ve en çok kurbağalarla kara kurbağalarına rağbet ederler.
Afrika göllerinden bazılarında rastlanan su kobraları (Boulengerina annulata), öbürlerinden farklı olarak, balıkla beslenirler. Bunlar, 180 santim, hatta daha uzun olabilen orta kalınlıkta, yılanlardır. Grimsi zemin üzerinde siyah enine yollarıyle Güney Amerika’nın zararsız bir su yılanına (Cyclagras gigas) şaşılacak derecede benzerler.
Tüküren Kobra (Naja nigricollis) de çok tehlikeli bir yılandır. 210 santim uzunluğunda olanları enderse de, zehri püskürtmek kabiliyeti sayesinde yeter derecede tehlikedir. Tabiat bilgini Pitman, Tanganyika’da on ikiden yirmi defaya kadar kısa aralıklarla zehir tükürenine rastlamıştı. Bu kobra, iriliğiyle orantılı olarak zehirini 180 - 360 santim uzağa püskürtebilir. Afrika’nın bazı kısımlarında dolaşmaya çıkan köpekler, bir kara boyunlu kobra ile karşılaşmak sonucunda kısmen kör olarak evlerine dönerler. Göze püskürülen zehiri sütle yıkamak en iyi çaredir. Su veya tahriş etmeyen herhangi bir sıvı da aynı işi görürse de, süt arayı daha iyi alır.
Kara - boyunlu kobra, Afrika’da özellikle Büyük Sahra’nın güneyinde ve yağmur ormanlarının dışında yaygındır. Fakat Kap bölgesinde hiç yoktur. Bu tür Batı Afrika’da bazen zifir gibi siyah olur. Doğudaki alttürlerinden biri, boynunun arkasındaki siyah yolun dışında kremit kırmızısı rengindedir. Aynı türden arduaz,grisi desenlerle süslü kobra’ lar daha yaygındır, bununla beraber Angola’da bir tanesi, vücudu boyunca peş peşe siyah ve kırmızı halkalarla süslüdür.

Hiç yorum yok: