16 Ekim 2007 Salı

Afrika yaban domuzu


Afrika yaban domuzu, afrika çalı domuzu ve kızıl renkli ırmak domuzu olarak da adlandırılmaktadır.

Afrika çalı domuzu (Potamochoerus porcus), ihtiyatlı, fakat aynı zamanda hiddetli ve yılmaz bir hayvandır. Geceleri hareket halinde olduğu için, insanlara pek gözükmez. Sık çalılık veya ormanlık bölgelerde yaşar.
Güney Afrika Boer'leri bu hayvana çalı domuzu anlamına gelen Bosehvark derler. Çalı domuzu postunun rengi kızıl kahverengi ile koyu gri veya siyah arasında oynar. Yüzü uzun ve perçemli kulaklarla çevrilidir. Yüzünde ayrıca, kemik üzerinde yetişmiş iki çift kıkırdağımsı siğil dikkati çeker. İri olan çift, öbür domuzlarmkiler gibi çipil ve çukura kaçmış gözlerinin önünde, ufak olan çift ise bunların arkasındadır.
Afrika çalı domuzu, Büyük Sahra' nın güneyinde yaşar. Omuz hizasında boyu ortalama 60 santim, ağırlığı 100 kilo kadardır. Madagaskar'daki bir akrabası, bu çift tırnaklı toynaklı memeliler grubunun bu adadaki tek üyesidir.

Domuzgiller (Suidae), geviş getirmeyen bir çift toynaklı familyası. Familyanın 5 cinse ayrılan 20 türünden Avrupa'da ve Türkiye'de bulunan tek temsilcisi, evcil domuzun atası olan yaban domuzudur.

Hiç yorum yok: