15 Ekim 2007 Pazartesi

Afrika Misk Soreksi

Beyaz dişli misk soreksi, Eski Dünya ile tropikal bölgelerin adi soreks'idir. Amerika kıtasında bulunmaz. Çoğu, açık gri veya kahverengi olanları da vardır İsminden de anlaşıldığına göre, kuvvetli bir koku yayar.
Afrika misk soreksi , bütün böcekçillerin belki en pis kokulusu ve en canavarıdır. Yılanlar ve küçük memeliler de dahil olmak üzere, kendinden çok büyük hayvanlara saldırmaya cesaret eder. Kendi, feci kokusu sayesinde, etçil memelilerin ve kuşların hücumlarına karşı emniyettedir.
Canavarca bir âdet: Yerliler, bu soreks'leri minik kafeslere koyarak birkaç kuruşa satarlar. Bu hayvanların ikisini bir, iki parça etle birlikte bir kafesin içine koyan alıcı. bir ölüm kalım mücadelesine seyirci olacaktır. Etler uğruna çığlıklar koparan soreks'ler birbirlerini paralamaya girişirler. Galip gelen hayvan, yiyeceklerine ilâveten, yenilen düşmanını da yer.
Bu katliâm bize canavarca görüne-bilirse de, zararlı hayvanların alabildiğine çoğaldığı tropikal ülkelerde oturanlar öyle düşünmezler.Pis koku lavanta haline getirilir.Batı Afrika'nın yerlileri bu soreks" in pis kokusunu gizli tuttukları bir metotla nefîs bir lavanta haline getirmektedirler. Bu, sandal odununu hatıra getiren tatlımsı bir kokudur. Bu eylem sırasında soreks, bazı yapraklar ve palmiye yağı ile birlikte bütün olarak kaynatılır.
Misk soreksi, bütün Asya'ya ve Afrika'nın birçok kısımlarına yayılmıştır. Avrupa'da bile birkaç türü vardır. Uzunluğu 5-8 santimdir; o kadar uzunlukta bir de kuyruğu vardır. Fakat bazı Afrika türleri fare büyüklüğündedir. Bu soreks'in kürkü kuzeydeki akrabalarınınki kadar sık değildir; kuyruk kısmında az sayıda fevkalâde uzun kılları bulunur.

Hiç yorum yok: