15 Ekim 2007 Pazartesi

Afrika dağ keçisi

Uçurumlarla bezenmiş kayalık yurdundaki çevikliği kaya antilopu'na, Afrika dağ keçisi adını kazandırmıştır. 25 kuruş büyüklüğünde bir kaya çıkıntısı bile ayağına tutamak olabilir. Hele heyecanlı olduğu zamanlar, hemen hemen dikey yarlardan lâstik bir top gibi yukarı fırlayabilir.
İkisi, üçü, bazen de sekizi bir arada görüldüğü halde, kaya antilopları pek o kadar arkadaş canlısı hayvanlar değildir. Çalıların yapraklarıyla sürgünleri yemek ve otlamak suretiyle beslenirler.

Bu derli toplu hayvan omuz hizasında aşağı yukarı 50 santim boyundadır.Erkeklerinin boynuzları köklerine yakın halkalıdır. Baştan hemen hemen dikey olarak yükselip hafifçe öne doğru eğilirler. Dişiler genellikle boynuzsuzdur. Kaya antilopu'nun silindir biçimindeki iri toynakları, öbür antilop'larınkinden çok, dağ keçilerininkilere benzer. Tüyleri uzun ve çabuk kırılır cinsten olup geyiklerinkine benzer özlü bir yapısı vardır. Kaya antilopu'nun genel rengi sarıyla beneklenmiş sarımsı. kahvedir. Atlama kabiliyetini göstermeye meraklı, oynak bir hayvan olan kaya antilopu mükemmel bir evcil hayvan olabilir.

Hiç yorum yok: