16 Ekim 2007 Salı

Ağaç damanı


Ağaç damanı ' nın kaya damanı'ndan daha uzun ve yumuşak tüylü bir kürkü vardır. Ayrıca ondan biraz daha iridir. Orta ile Güney Afrika' nın ve özellikle Kongo'nun sık ormanlı bölgelerinin bu yerlisi yalnız bir hayvandır. Tek bir hayvan genel olarak bir ağaç kovuğuna, ya da bir ağacın sık yapraklarının araşma yuva yapar. Orman ağaçlarının en yükseklerine dadanan bu daman en üst dalların yapraklarıyla beslenir. Geceleri hareket halinde olduğu için, güneş batmadan önce ininden çıkmaz.
Fakat ağaç damanı'nın soydaşlarıyla ilişkisi olmadığım sanmak hatadır. Komşularıyla devamlı haberleşir. Çığlığı, hacmi gitgide artan uzun bir uluma veya kükremedir. Bu ses hemen hiç aralıksız yarım saat devam eder. Uluyanlar sadece erkeklerdir ve bir tanesi ulurken ötekiler susup onu dinlerler. Bu konser güneş battıktan hemen sonra başlayarak sabahın ikisine kadar sürebilir.
Ağaç damanı aileleri geniş değildir Arada ikiz dünyaya gelir, fakat yavruların sayısının bundan fazla olduğu enderdir. Yavrular, kaya damanı'nda olduğu gibi, kürklü ve gözleri açık olarak dünyaya gelirler.

Hiç yorum yok: